Διαλύτες
λέγονται οι ουσίες που έχουν την ικανότητα
να αυξάνουν τη διαλυτότητα μιας αδιάλυτης
ουσίας σε κάποιο άλλο φορέα. Πρόκειται
συνήθως για μη ιονικά επιφανειοδραστικά
τα οποία έχουν υψηλό HLB (υδροφιλική-λιποφιλική
ισορροπία). Το HLB είναι ο αριθμός πού
εκφράζει την ισορροπία πού υπάρχει
μεταξύ του υδρόφιλου και του λιπόφιλου
τμήματος του μορίου μίας επιφανειοδραστικής
ουσίας. Οι διαλύτες, συνήθως σε υγρή
μορφή, χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν
την ενσωμάτωση κάποιας λιπαρής ουσίας
σε υδατικό φορέα (πχ. όταν απαιτείται η
προσθήκη αρώματος σε νερό για την
παρασκευή αρωματικού προϊόντος).
Παράλληλα, σε στερεή μορφή η πάστα, η
χρήση τους απαιτεί ήπια θέρμανση. Οι
αναλογίες λιπαρής ουσίας/διαλύτη
ποικίλουν ανάλογα με το σύστημα και
χρήζουν δοκιμών για την επίτευξη σωστής
διαλυτοποίησης. Ανακαλύψτε την πλούσια γκάμα
μας και δημιουργήστε προϊόντα διάφανα σαν κρύσταλλο.